Περί Φορολογικής Μεταρρύθμισης

Περί Φορολογικής Μεταρρύθμισης

ΠΑΥΛΟΣ ΑΣΠΙΩΤΗΣ  | 06.03.2018 02:10

Έστω ότι οι φορολογικοί συντελεστές δύο χωρών είναι διαφορετικοί δηλαδή t # T. Τότε μια μεταρρύθμιση σύμφωνα με την οποία οι δύο χώρες μετακινούν τους φορολογικούς συντελεστές κοντύτερα προς το Pareto αποτελεσματικό φορολογικό συντελεστή θα αποφέρει την δυνητική βέλτιστη της ευημερίας κατά Pareto.


Το Θεώρημα λέει απλά ότι εάν το σημείο εκκίνησης είναι αρκετά κοντά στο βέλτιστο τότε θα υπάρχει πάντα μια φορολογική μεταρρύθμιση που διατηρεί τη φορολογική απόκλιση και παρέχει μια παγκόσμια αύξηση της ευημερίας. Το θεώρημα είναι αρκετά περιοριστικό δεδομένου ότι απαιτεί η αρχική φορολογική ισορροπία να είναι κοντά στην βέλτιστη σε παγκόσμιο επίπεδο.


Η Ελλάδα σήμερα είναι μια χώρα που έχει περισσότερες εισαγωγές από εξαγωγές και είναι μια από τις χώρες με τους υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές του πλανήτη.
Οι φορολογικές μεταρρυθμίσεις της χώρας μας θα πρέπει να είναι κοντά στις παγκόσμιες βέλτιστες ώστε να υπάρχει σταδιακή ευημερία στους πολίτες της.


Η κάθε χώρα επηρεάζει την άλλη με την επιλογή της επιλέγοντας τον φόρο t και T αντίστοιχα και αυτό λόγω της ύπαρξής του διεθνούς δημοσίου αγαθού. Όμως στην μη συνεργατική ισορροπία που έχουμε σήμερα η κάθε χώρα δεν συνεργάζεται με την άλλη και ενδιαφέρεται μόνο να μεγιστοποιήσει την δική της ευημερία. Πχ.(Γερμανία)


Στον τέλειο ανταγωνισμό η φορολογική εναρμόνιση είναι επιθυμητή είτε στην φορολογική αρχή της χώρας προορισμού είτε σε αυτήν της χώρας προέλευσης.


Αν λοιπόν έχουμε ένα διεθνές δημόσιο αγαθό τότε η φορολογική εναρμόνιση μπορεί να μην οδηγήσει σε αύξηση της ευημερίας των κρατών.


Το να έχουμε λοιπόν όλοι στην Ευρώπη τους ίδιους συντελεστές φορολόγησης ή μεγαλύτερους ακόμα και από την Γερμανία είναι ποτέ δυνατόν να έχουμε ευημερία?

ΠΑΥΛΟΣ ΑΣΠΙΩΤΗΣ

Σχετικά Άρθρα

Τελευταία σχόλια

Προσθέστε σχόλιο
Παρακαλούμε περιμένετε ένα λεπτό πριν προσπαθήσετε να σχολιάσετε ξανά.
Συζήτηση
Απάντηση...
Παρακαλούμε περιμένετε ένα λεπτό πριν προσπαθήσετε να σχολιάσετε ξανά.

Οι συναλλαγές με χρηματοοικονομικά μέσα ή/και κρυπτονομίσματα εμπεριέχουν υψηλό κίνδυνο συμπεριλαμβανομένου του κινδύνου απώλειας μερικής ή ολόκληρης της επένδυσης και μπορεί να μην είναι κατάλληλες για όλους τους επενδυτές. Οι τιμές των κρυπτονομισμάτων είναι εξαιρετικά ασταθείς και μπορούν να επηρεαστούν από εξωτερικούς παράγοντες, όπως χρηματοπιστωτικά, εποπτικά και πολιτικά γεγονότα. Οι συναλλαγές με περιθώριο αυξάνουν τους χρηματοπιστωτικούς κινδύνους.
Πριν αποφασίσετε να κάνετε συναλλαγές με χρηματοοικονομικό μέσο ή κρυπτονομίσματα θα πρέπει να ενημερωθείτε πλήρως για τους κινδύνους και τα κόστη που συσχετίζονται με τις συναλλαγές στις χρηματοπιστωτικές αγορές, να εξετάσετε προσεκτικά τους επενδυτικούς σας στόχους, το επίπεδο της εμπειρίας σας και τη διάθεση ανάληψης κινδύνου και να αναζητήστε επαγγελματικές συμβουλές όπου χρειάζεται.
Η Fusion Media σας υπενθυμίζει ότι τα δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν τον ιστότοπο δεν είναι απαραίτητα πραγματικού χρόνου ούτε ακριβή. Τα δεδομένα και οι τιμές στον ιστότοπο δεν παρέχονται απαραίτητα από κάποια αγορά ή χρηματιστήριο αλλά μπορεί να παρέχονται από διαμορφωτές της αγοράς και συνεπώς μπορεί να μην είναι ακριβείς και να διαφέρουν από την πραγματική τιμή σε οποιαδήποτε δεδομένη αγορά, κάτι που σημαίνει ότι οι τιμές είναι ενδεικτικές και όχι κατάλληλες για σκοπούς συναλλαγών. Η Fusion Media και κάθε πάροχος των δεδομένων που εμπεριέχονται σε αυτόν τον ιστότοπο δεν φέρει ουδεμία ευθύνη για οποιαδήποτε απώλεια ή ζημία ως αποτέλεσμα των συναλλαγών σας ή της εξάρτησής σας από τις πληροφορίες που εμπεριέχονται σε αυτόν τον ιστότοπο.
Απαγορεύεται η χρήση, η αποθήκευση, η αναπαραγωγή, η εμφάνιση, η τροποποίηση, η μετάδοση ή η διανομή των δεδομένων που εμπεριέχονται στον παρόντα ιστότοπο χωρίς τη ρητή προηγούμενη έγγραφη άδεια της Fusion Media ή/και του παροχέα δεδομένων. Όλα τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας διατηρούνται από τους παρόχους ή/και το χρηματιστήριο που παρέχουν τα δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν τον ιστότοπο.
Η Fusion Media μπορεί να αποζημιωθεί από τους διαφημιζόμενους που εμφανίζονται στον ιστότοπο, με βάση την αλληλεπίδραση σας με τις διαφημίσεις ή με τους διαφημιζόμενους.

English (USA) English (UK) English (India) English (Canada) English (Australia) English (South Africa) English (Philippines) English (Nigeria) Deutsch Español (España) Español (México) Français Italiano Nederlands Português (Portugal) Polski Português (Brasil) Русский Türkçe ‏العربية‏ Svenska Suomi עברית 日本語 한국어 中文 香港 Bahasa Indonesia Bahasa Melayu ไทย Tiếng Việt हिंदी
Αποσύνδεση
Σίγουρα θέλετε να αποσυνδεθείτε;
ΌχιΝαι
ΑκύρωσηΝαι
Αποθήκευση αλλαγών

+