Υβριδικός πόλεμος και Οικονομία: Η πρώτη νίκη του Β. Πούτιν κατά της Ουκρανίας

Euronews

Δημοσιεύτηκε 23.02.2022 09:49

Ενημερώθηκε 23.02.2022 10:10

Υβριδικός πόλεμος και Οικονομία: Η πρώτη νίκη του Β. Πούτιν κατά της Ουκρανίας

Την ώρα που η Δύση προσπαθεί να πλήξει την οικονομία της Ρωσίας και των Ρώσων ισχυρών μετά την κίνηση της Ρωσίας να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ, οι πολίτες της Ουκρανίας υφίστανται, ήδη, βαρύ πλήγμα από την κλιμάκωση της κρίσης.

Εδώ και έξι μήνες, η ουκρανική οικονομία είχε εισέλθει σε καθοδική πορεία. Πρόκειται για το αποτέλεσμα του «υβριδικού πολέμου» που έχει εξαπολύσει το Κρεμλίνο και έχει σκοπό να καταβροχθίσει την χώρα από μέσα.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοχεία, η ουκρανική οικονομία χάνει από 1,7 έως 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ κάθε μήνα.Πρόκειται για χρήματα που χάνονται σε «παγωμένες» επενδύσεις εκατομμυρίων δολαρίων, πρόσθετο πληθωρισμό και διαταραχές της εναέριας κυκλοφορίας.

Αποκτήστε την app
Γίνε μέλος των εκατομμυρίων ανθρώπων που μένουν ενήμεροι για τις διεθνείς χρηματαγορές με το Investing.com.
Κάντε Λήψη Τώρα

Το νόμισμα της Ουκρανίας, η γρίβνα, δέχεται ισχυρές πιέσεις. Την Τρίτη, έχασε έως και 1,4% της αξίας της έναντι του δολαρίου - το πιο χαμηλό επίπεδο από τότε που η γρίβνα έπεσε απότομα το 2015 και η χώρα οδηγήθηκε σε αναδιάρθρωση χρέους. Από τον Οκτώβριο, η γρίβνα έχει χάσει πάνω από 10% της αξίας της.

Η υποτίμηση της γρίβνας έχει προκαλέσει κύμα αυξήσεων στην Ουκρανία- τα νοικοκυριά μειώνουν τις αγορές τους Emilio Morenatti/Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Ο πληθωρισμός «τρέχει» με 10% σε σχέση με πέρυσι (Ιανουάριος 2022). Τον Ιανουάριο, οι τιμές στα επεξεργασμένα τρόφιμα αυξήθηκαν κατά 13% και στα φρέσκα τρόφιμα κατά 13,6% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Μαζική έξοδος επενδυτών και κεφαλαίωνΗ απομάκρυνση του προσωπικού από τις ξένες πρεσβείες και οι ταξιδιωτικές οδηγίες για αποφυγή της Ουκρανίας, προκάλεσαν «έξοδο» εκατοντάδων επενδυτών και στελεχών πολυεθνικών εταιρειών.

Περισσότερα από 20 τσάρτερ και ιδιωτικά τζετ έφυγαν από το Κίεβο την περασμένη εβδομάδα, μεταφέροντας μερικά από τα πιο εξέχοντα στελέχη της χώρας.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Ιανουαρίου, 12,5 δισεκατομμύρια δολάρια είχαν αποσυρθεί από τους λογαριασμούς της Ουκρανίας.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, απηύθυνε έκκληση στους βουλευτές και τους επιχειρηματίες που έφυγαν από την Ουκρανία, να επιστρέψουν στην χώρα.

Πλανόδια πωλήτρια ψαριών στην Μαριούπολη- οι Ουκρανοί πολίτες αναρωτιούνται γιατί υφίστανται τις συνέπειες ενός πολέμου που δεν προκάλεσαν Emilio Morenatti/Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Τα αεροπλάνα που δεν πετάνε

Αρκετές αεροπορικές εταιρείες ακύρωσαν τις πτήσεις τους προς την χώρα. Δύο ουκρανικές αεροπορικές εταιρείες ανακοίνωσαν ότι δεν μπόρεσαν να εξασφαλίσουν ασφάλιση για τις πτήσεις τους, αναγκάζοντας την ουκρανική κυβέρνηση να δημιουργήσει ένα ασφαλιστικό ταμείο 592 εκατομμυρίων δολαρίων για να μην σταματήσουν τα δρομολόγιά τους.

«Πάγωσε» η αγορά ακινήτωνΑπό το Νοέμβριο, όταν ξεκίνησε η κλιμάκωση της έντασης στην ανατολική Ουκρανία, η αγορά ακινήτων της χώρας δέχθηκε ισχυρό πλήγμα.

Ξένοι επενδυτές, που αγόραζαν ή ενοικίαζαν ακίνητα κυρίως στην πρωτεύουσα, «πάγωσαν» ή ακύρωσαν τις συναλλαγές.

ΚυβερνοεπιθέσειςΗ Ουκρανία δέχεται μαζικές κυβερνοεπιθέσεις. Οι χάκερ στοχοποιούν κυρίως τραπεζικά ιδρύματα και υπουργεία, με στόχο να προκαλέσουν πανικό και να αναγκάσουν τους πολίτες να τρέξουν στις τράπεζες για να σηκώσουν τα χρήματά τους.

Αυτές οι πρακτικές αποτελούν μέρος των νέων «υβριδικών» πολέμων, για τον οποίο η Δύση έχει κατηγορήσει επανειλημμένα τη Ρωσία.

Τα λιμάνιαΗ άφιξη του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού στη Μαύρη Θάλασσα προκάλεσε ρίγος στην ναυτιλιακή βιομηχανία. Προς το παρόν, η Ρωσία έχει αφήσει ανοιχτό διάδρομο για εμπορικές θαλάσσιες μεταφορές και δεν έχουν σημειωθεί διακοπές στη λειτουργία των λιμανιών της Ουκρανίας.

Γερανοί στο εμπορικό λιμάνι της Μαριούπολης, στη νότια ακτή της Αζοφικής Θάλασσας Efrem Lukatsky/Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Ο Andrey Stavnitser, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας TIS Group δήλωσε: «Τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας λειτουργούν, προς το παρόν, κανονικά. Ωστόσο είναι θέμα χρόνου τα ίδια ασφαλιστικά προβλήματα που προκάλεσαν διακοπή στις εμπορικές πτήσεις, να αρχίσουν να πλήττουν τη ναυτιλιακή βιομηχανία.»

Η Ουκρανία είναι ένας από τους κορυφαίους εξαγωγείς σιτηρών στον κόσμο. Στα λιμάνια της φορτώνεται το 12% της παγκόσμιας προσφοράς σιταριού και το 16% του καλαμποκιού.